“Ως πολίτης της ΕΕ, χρειάζομαι διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας για να ταξιδέψω στις χώρες της ΕΕ;”

Δεν απαιτείται επίδειξη διαβατηρίου ή δελτίου ταυτότητας όταν ταξιδεύετε μεταξύ των εξής χωρών: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ισπανία ή Σουηδία. Χρειάζεστε ισχύον διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας για ταξίδια προς και από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και οποιαδήποτε από τις 12 χώρες που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004 και μετά: Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Μάλτα, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.
Είναι πάντως προτιμότερο να έχετε μαζί σας διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της ΕΕ γιατί μπορεί να χρειαστεί να αποδείξετε την ταυτότητά σας για λόγους ασφαλείας. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, στα αεροδρόμια, κατά τον έλεγχο εισιτηρίου και αποσκευών ή κατά την επιβίβαση σε αεροσκάφος.

“Πού μπορώ να χρησιμοποιώ ευρώ;”

Το ευρώ € είναι το νόμισμα 13 χωρών της ΕΕ, δηλαδή της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Φινλανδίας. Χαρτονομίσματα και κέρματα που εκδίδονται σε μια από τις χώρες ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμα, αν και πολλά ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια, ειδικότερα σε τουριστικές περιοχές, μπορεί να δεχτούν και πληρωμές με ευρώ.

“Μπορώ να μεταφέρω όσα προϊόντα καπνού και αλκοολούχα ποτά θέλω όταν επιστρέφω από τις διακοπές μου;”

Ναι. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς τα αγαθά που μπορείτε να μεταφέρετε όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι προορίζονται για προσωπική χρήση και όχι για μεταπώληση. Κάθε χώρα μπορεί να ορίσει ενδεικτικά όρια που βοηθούν στον προσδιορισμό της έννοιας της προσωπικής χρήσης, αλλά αυτά δεν μπορούν να είναι χαμηλότερα από τα όρια που έχουν καθοριστεί σε επίπεδο ΕΕ.
Αν όμως ταξιδεύετε από τα Κανάρια Νησιά, τα Νησιά της Μάγχης, το Γιβραλτάρ ή άλλα εδάφη όπου δεν εφαρμόζονται οι κοινοτικοί κανόνες για τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τα όρια για αγαθά που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης είναι αυτά που ισχύουν και για όσους έρχονται από χώρες εκτός ΕΕ.

“Τι γίνεται στην περίπτωση που πάω διακοπές με οργανωμένο ταξίδι και το ταξιδιωτικό γραφείο χρεοκοπήσει; Τι γίνεται όταν το διαφημιστικό φυλλάδιο του ταξιδιωτικού γραφείου υπόσχεται ξενοδοχείο πολυτελείας και αντί γι’ αυτό εγώ βρω εργοτάξιο;”

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία παρέχει προστασία σε αυτές τις περιπτώσεις. Τα γραφεία ταξιδίων οφείλουν να έχουν προβλέψει ρυθμίσεις επαναπατρισμού από τις διακοπές σας σε περίπτωση χρεοκοπίας τους. Υποχρεούνται επίσης να σας προσφέρουν αποζημίωση αν οι διακοπές σας δεν αντιστοιχούν στις υποσχέσεις που περιγράφονται στο διαφημιστικό φυλλάδιο. Απευθυνθείτε πρώτα στον ταξιδιωτικό σας πράκτορα, αλλά αν χρειασθείτε συμβουλές ως προς τα δικαιώματά σας ή βοήθεια για την επίλυση του προβλήματος, επικοινωνήστε με ένα από τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Προστασίας του Καταναλωτή.

“Ισχύει στις άλλες χώρες της ΕΕ η άδεια οδήγησης που έχω;”

Ναι. Μια έγκυρη άδεια οδήγησης που εκδόθηκε σε χώρα της ΕΕ ισχύει σε ολόκληρο το έδαφος της ΕΕ. Πρέπει να την έχετε μαζί σας, καθώς και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός σας, η οποία σε ορισμένες χώρες είναι υποχρεωτική.

“Και η ασφάλεια αυτοκινήτου;”

Όπου και να ταξιδεύετε στην ΕΕ η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας καλύπτει αυτόματα την αστική ευθύνη που απαιτείται από το νόμο. Αν έχετε ασφάλεια πολλαπλών κινδύνων στη χώρα σας, ελέγξτε αν η κάλυψη επεκτείνεται και στην οδήγηση του οχήματος σε άλλες χώρες.

“Τι πρέπει να κάνω αν, φτάνοντας στο αεροδρόμιο, διαπιστώσω ότι δεν υπάρχει η θέση που έχω κλείσει;”

Ως επιβάτης αεροπορικών μεταφορών έχετε ορισμένα δικαιώματα τα οποία προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ που ισχύει για τις προγραμματισμένες και ναυλωμένες πτήσεις, εσωτερικές και διεθνείς. Σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης λόγω υπεράριθμης κράτησης θέσεων ή ακύρωσης της πτήσης, η αεροπορική εταιρεία ενδεχομένως, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, υποχρεούται να σας προσφέρει οικονομική αποζημίωση και βοήθεια. Αν θέλετε να καταγγείλετε κάτι, επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία ή με το πρακτορείο ταξιδίων. Αν αυτοί δεν μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα της χώρας σας.

“Ποια είναι τα τελευταία μέτρα ασφάλειας στα αεροδρόμια;”

Βεβαιωθείτε ότι δεν μεταφέρετε στις αποσκευές σας ή επάνω σας απαγορευμένα είδη. Κυκλοφορεί εγκεκριμένος κατάλογος της ΕΕ με τα είδη που απαγορεύονται στην καμπίνα του αεροσκάφους σε πτήσεις από αερολιμένες της ΕΕ (ψαλίδια, αναπτήρες, υγρά, κλπ) και κατάλογος με τα είδη που δεν επιτρέπεται να περιέχονται στις αποσκευές (αέρια, εύφλεκτα υγρά, κλπ). Ισχύουν επίσης νέοι περιορισμοί για τα υγρά που επιτρέπεται να μεταφέρονται στην καμπίνα του αεροσκάφους καθώς και για τις διαστάσεις των χειραποσκευών.

“Χρειάζεται να κάνουν ασφάλεια ταξιδιού οι πολίτες της ΕΕ;”

Ως πολίτες της ΕΕ, έχετε δικαίωμα σε κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους με τους κατοίκους της χώρας που επισκέπτεστε. Σε μερικές χώρες η περίθαλψη αυτή είναι δωρεάν, σε άλλες πρέπει να καταβάλετε ολόκληρο το κόστος και στη συνέχεια να ζητήσετε επιστροφή του ποσού. Κρατήστε όλες τις αποδείξεις και συνταγές, διότι ίσως τις χρειαστείτε αργότερα για να ζητήσετε επιστροφή των δαπανών σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας η οποία θα διευκολύνει την πρόσβασή σας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην επιστροφή των εξόδων σας.
Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε δική σας ασφάλεια ταξιδιού, η οποία να καλύψει τα ιατρικά έξοδα που δεν καλύπτει το σύστημα κρατικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που επισκέπτεστε ή τις επιπλέον δαπάνες ταξιδιού, διαμονής και επαναπατρισμού που μπορεί να προκύψουν από αρρώστεια ή ατύχημα. Μπορεί επίσης να θελήσετε να έχετε κάλυψη ασφάλειας για την περίπτωση ακύρωσης των διακοπών σας ή απώλειας αποσκευών, ή κάλυψη ασφάλειας έναντι τρίτων για την περίπτωση που τραυματίζετε κάποιον, π.χ. ενώ κάνετε σκι.

“Μπορώ να πάρω τον σκύλο μου μαζί μου στις διακοπές;”

Μπορείτε να ταξιδέψετε με τον σκύλο ή την γάτα σας στο εσωτερικό της ΕΕ με το διαβατήριο για κατοικίδια ζώα που περιλαμβάνει στοιχεία του έγκυρου πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό κατά της λύσσας. Υπάρχουν πρόσθετες προϋποθέσεις αν ταξιδεύετε με κατοικίδια ζώα στη Φινλανδία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Μπορώ να χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο οπουδήποτε στην ΕΕ;”

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο οπουδήποτε στην ΕΕ, αλλά βεβαιωθείτε ότι η σύνδεσή σας επιτρέπει τη διεθνή περιαγωγή. Οι τιμές ενδέχεται να είναι υψηλές, και για το λόγο αυτό συμβουλευτείτε τον δικτυακό τόπο της ΕΕ για την περιαγωγή όπου δίνονται λεπτομερή στοιχεία για τα τέλη περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας έτσι ώστε να επιλέξετε την πλέον συμφέρουσα λύση όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στο εξωτερικό.

“Τι πρέπει να κάνω αν πέσω θύμα κλοπής;”

Δηλώσατε την κλοπή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και κρατήστε το αντίγραφο της δήλωσης που θα σας χρησιμεύσει για τυχόν αποζημίωσή σας από την ασφάλειά σας. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου ή του δελτίου ταυτότητάς σας, πρέπει να ενημερώσετε το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας σας. Αυτοί θα ακυρώσουν το παλαιό ταξιδιωτικό έγγραφο και θα σας εκδώσουν καινούριο. Να ακυρώσετε αμέσως κάθε απολεσθείσα ή κλαπείσα πιστωτική κάρτα.